Co to jest karta pobytu oraz jaka osoba się o nią musi starać? Jakie daje ona możliwości?

  • Posted on: 18 September 2017
  • By: addmean
Ślub jest pięknym wydarzeniem dla każdej pary, i młodzi małżonkowie przyrzekają sobie wtedy miłość do końca życia. Lecz upływające lata często weryfikują te obietnice i marzenia. Pojawiają się najróżniejsze kłopoty, okazuje się, że po ślubie ludzie się zmieniają, niekoniecznie w dobrym kierunku, a i zdrady nie są rzadkim zjawiskiem.

Prawo
Author: Tori Rector
Source: http://www.flickr.com
Są kraje, których mieszkańcy powinni mieć wizę, gdy chcą się u nas pojawić. Jednak, jeżeli woleliby przekroczyć granicę bez ubiegania się o wizę mogą pomyśleć o tym, że jest coś takiego jak karta pobytu dla obcokrajowca (www). To niesamowicie przydatny dokument, warto, więc o nim pomyśleć. Nie powinniśmy skreślać opcji życia w Polsce, jeżeli posiadamy ważne dokumenty, to znaczy paszport oraz drugi dokument , który potwierdzi naszą tożsamość, to możemy składać wniosek o taką kartę.

perspektywa - firma
Author: Ministerio de Cultura de la Nación Argentina
Source: http://www.flickr.com
Szukając prawidłowego prawnika niezaprzeczalnie dobrze jest w pierwszej kolejności zapytać znajomych i przyjaciół, gdyż może okazać się, że któreś z nich miało możliwość współdziałać w tym obszarze. W pozostałym przypadku oczywiście najprościej jest skorzystać z zasobów sieci www oraz dostępnych w nim ocen oraz komentarzy.

Prawo - sprawy rozwodowe
Source: flickr.com
Istnieją przesłanki, dla których pozwolenie na pobyt stały w Polsce może być cofnięte. Czy cudzoziemcowi, któremu wydano zezwolenie na pobyt stały w Polsce w efekcie zawarcia ślubu z osobą mającą polskie obywatelstwo, grozi odebranie prawa do pobytu wówczas gdy mąż lub żona zechce rozwodu? Zważywszy na liczbę wyszukiwanych w Internecie haseł „sprawy rozwodowe warszawa (po przejściu na stronę)”, rozwody są w Warszawie zagadnieniem, z którym prawnicy nierzadko się borykają. Zgodnie z literą prawą rozwód nie jest przesłanką do odebrania zezwolenia na pobyt stały w Polsce, które zostało już wydane cudzoziemcowi. przesłanką do cofnięcia pozwolenia na pobyt stały w Polsce może być wyjazd z Polski na okres dłuższy niż sześć lat. Mamy nadzieję, że, jeżeli jesteś cudzoziemcem, hasło „sprawy rozwodowe warszawa” jest dla Ciebie bardziej zrozumiałe.

Jeśli chodzi o to kto może starać się by taki dokument dostać jak też jakie dokumenty złożyć trzeba, dobrze będzie spojrzeć do spisu i przepisów odpowiedniego dla miejsca zamieszkania urzędu wojewódzkiego. Należy pamiętać, że takie przepisy od czasu do czasu ulegają zmianom dlatego dobrze jest upewnić się czy znamy akurat takie najbardziej aktualne. Ważne jest także złożenie całej dokumentacji przez cudzoziemca osobiście w czasie swojego legalnego pobytu w naszym kraju. W innym razie nie możemy liczyć na pozytywne rozpatrzenie wniosku. Oprócz tego można mieć również kłopoty wiążące się z nielegalnym pobytem w naszym kraju.